HTML

2012.11.23. 21:49 djmarkee

Papíroszág: A gázolaj ÁFA visszaigénylése

Mivel mezőgazdasággal (is) foglalkozik a családunk, ezért a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj ÁFA tartalmát visszaigényelhetjük. Természetesen le van korlátozva a mennyiség, hektáronként maximálisan 97 literre, ami a föld megművelésére elég is. Általában nem vacakolunk a negyedéves igényléssel, inkább az egyszerűbb, éves igénylést szoktuk választani. Így volt ez idén is, azonban (mint minden évben), megint változtatások voltak az ügyintézés folyamatában (szerintem az elmúlt 20 évben (bár nem tudom, mióta lehet az ÁFA-t visszaigényelni) nem volt 2 egymást követő év, amikor ugyanúgy kellett volna csinálni ezt a folyamatot). De mindegy, következzen a lényeg:

Az embernek már a kezdés előtt összeszorul a gyomra, mert tudja, hogy egy egész délutánja rá fog menni (alsó hangon), annak ellenére, hogy viszonylagosan kis területen dolgozunk.
Szóval a papírok beszerzése után (köszönetem a falugazdászaink türelmes, és végletekig segítőkész munkájának), nekiláttam. A papírországra jellemzően a név-cím-szigszám-VPID szám-adószám-adóazonosítójel-MVH szám-TAJ szám adatokat mind-mind tudni kell (hallod, mire mindet kikerestem, és összeírtam 1 papírra...), sőt(!), majdnem minden adatot, minden oldalon fel kell tüntetni. (Ötlet: talán ha egy embert egyetlen szám azonosítana a nagy, számítógépekkel teli világban (például jelzem azt a személyi szám), akkor talán nem kéne 10 féle számot a fejünkben tartani csak azért, hogy azonosítsuk magunkat, minden hivatalban más számmal, és esetlegesen a visszaélésekre, és a tévedésekre is kevesebb lehetőség adódna).
Nem baj, felvezettük az adatokat, mind a 32 számlát a papírokra. Rendben, 1 kész, öröm azonban még nincs, ugyanis minden papírból 4 példány(!!!) kell, és a falugazdász nem javasolta, hogy fénymásoljuk (másik hivatalban beleköthetnek, hogy fénymásolva van...papírország). Szóval marad a többórányi körmölés, másolás (persze rontásra sincs lehetőség, mivel a hibajavítót nem tűri el a hivatali papír: elrontottad, kezdd előlről, nem kímélve sem az idődet, sem az esőerdőket).

Fú, kész! Papírok kitöltve, irány a falugazdász...aki aláírás helyett elküld (jelen esetben szerencsére nem a fenébe), csak ide, a Földhivatalba. Miért? Hát a földhasználati lap másolatáért. De hát azt az adatot nem Ti szoktátok lekérni a Földhivataltól... (jön a butuska kérdés: hát hogy gondolom én, hogy a számítástechnika korában 2 számítógéprendszer össze lenne kötve, hogy az adatokat le tudják ellenőrizni...nem, ilyenre nincs lehetőség, adatvédelmi okora hivatkozva...tavaly még nem volt ilyen, most már van, nem baj, papírország). Most már nem. Nem baj, Földhivatal. Hopp, ma nem dolgoznak délután, na nem baj, majd holnap...akkor meg a Falugazdász nincs nyitva...na nem baj, majd jövő héten. Telnek a napok, pénz az ablakba (Vis Maioros évben pedig minden fillér számít).
Hétfőn ismét próba a Földhivatalban, siker! A föld adatai azonban nem férnek rá 1 oldalra (a másik oldalra csúszik a hiteles aláírás, ezért sajnos duplapénzt kell fizetni...nem baj, megszoktuk, Papírország...) Papír megvan, irány a falugazdász. Remek, megkapom a pecsétet, miután én is tudom, és átnéztem, ő is leellenőrzi a papír alapján, hogy ténylegesen is azok a földterületek vannak feltüntetve, amiket tényleg használok is. Papírok (4 példányban) borítékba, irány a posta: Jász-Nagykun-Szolnok megyei Földművelésügyi Igazgatóság. Elküldve. 1-2 hét eltelik, papírok visszaérkeznek, rajtuk a hatalmas hivatali pecsét, hogy rendben (a hivatalban is leellenőrizték, hogy csak azok után a földterületek után akarom visszaigányelni a gázolaj ÁFA-ját, amit ténylegesen is én használok. Ez akkor eddig 3: leellenőriztem én, a falugazdász, meg a megyei Kormányhivatal is, most már csak biztosan jó lesz...). Most jöhet a következő papírkupac, a J04-es nyomtatvány, amire ugyanazokat az adatokat kell még egyszer felvázolni, amiket a másik papírokon eleddig 4-szer megtettem. Nem baj, Papírország, van papír, meg időm is, még egy délután... (Ötlet: Ha már úgyis mellékelni kell a gázolajos számlákat, akkor miért is kell kétféle papírra is az összes adatukat feltüntetnem, amit úgyis leellenőriznek egytől egyig? Nem lenne elég egy összesítés? Egyébként nem, írjam fel külön papírra a gázolajos számláról: a kibocsátó adószámát, a számla számát, a dátumot, a mennyiséget, az összeget, sőt, még számoljam is ki az ÁFA tartalmat. Papírország...) Ha ez mind megvan, papírok ismét borítékba, és küldés a NAV-hoz.

Jelenleg itt tart a folyamat, papírok összekészítve, postára várnak, mennek a NAV-hoz. KÍváncsian várom, hogy még idén sorra kerülök-e, vagy csak jövőre valamikor. Addig pedig jön a következő kupac, mivel november 30-ig a Vis Maioros papírokat is postázni kell. Egy új beszámoló van készülőben innen, Papírországból.

Üdvözlettel: KM

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság hivatal ügyintézés 2012 gázolaj visszaigénylés ÁFA papírország


A bejegyzés trackback címe:

https://amegmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr234922343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása